Prinsessa Idan päiväkirja

Äiti ompeli Idalle vaipan

Äiti kunnostautui ompelemalla Idalle taskuvaipan omatekoisella kaavalla. Eikös vain tullutkin hieno!

Homma lähti liikkeelle siitä, että Idalle lainattiin Kestovaippayhdistykselta vaippapaketti kokeiltavaksi. Paketissa oli monenlaista kestävää ja pestävää vaippaa ja niistä äiti sai käsityksen, minkälainen vaippamalli Idalle sopii parhaiten. Uutta mallia olettiin etsimään, koska pelkät harsot ovat alkaneet olla jo hieman liian nopesti täyteen pissattu vaihtoehto. Äiti teki muutaman koekappaleen vanhasta lakanasta, että sai vaipasta istuvan ja osasi laittaa vuotosuojat oikeille kohdilleen. Sitten äiti tilasi kankaat ja muita tarvikkeita netistä yhdestä kestovaippakankaisiin erikoistuneesta kaupasta.

Tässä vähän vaipan hienouksia.

1. Tarrakiinnitteisessä vaipassa on tarrojen kovan osan vieressä vastakappale, johon kovan tarran saa pesun ajaksi kiinni. Silloin se ei revi muuta pyykkiä. Lisäksi toisen läpän päällä on myös tarraa, jolloin vaipan saa pienemmän mahan ympärille (se tosin oli ihan turha lisäys huomasi äiti myöhemmin).

2. Vuotosuojissa oli kova tekeminen, mutta lopputulos palkitsi tekijän. Niistä tuli juuri sellaiset kuin pitikin.

3. Vaipan takaosassa on täyttöaukko, jonne imuosa laitetaan. Äiti on aiemmin jo ommellut imuja vanhoista froteepyyhkeistä kanttaamalla ne vinonauhalla.

4. Vaippa täytettynä. Vaipan sisus on polyestermokkaa, joka tuntuu kuivalta pyllyä vasten, sillä se johtaa kosteuden suoraan vaipan sisään, jossa imuosa on. Päällinen on PUL-laminoitua puuvillaa, ja se toimii kosteussulkukankaana. Eli mitään erillistä kuorta ei tarvita.

Ja vaippa istuu Idan päällä hyvin, sillä kaavat on tehty tytön oman pyllyn mukaan. Maha tosin on sen verran pullukka, että ylimääräinen pienennystarra ei tullutkaan tarpeeseen.

Etuosan merkki on kivan näköinen ja toimii samalla keskikohdan merkkinä, jolloin siivekkeet on helpompi kiinnittää yhtä tiukalle.

Ja tässä vielä kurkistus toisesta suunnasta. Vuotosuojat auttavat pitämään myös maitokakat vaipan sisäpuolella. Useimmissa ”kaupan” taskuvaipoissa ei vuotosuojia ollut ja niitä kokeillessa tuli muutaman kerran sinapit jaloille, uh.

P.S. Ompelukone on hiukkasen vanhempi kuin äiti, mutta toimii edelleen. Kone oli alunperin mummon, mutta äiti käyttää sitä nykyään kun mummolla on jo kauan ollut uusi. Kone on varmaankin melkein täyttä rautaa, sillä se painaa aivan mahdottomasti.

 

 

 

 

 

 

 

Comments (6)

Kommentit

 1. Eve 26 syyskuu, 2008 21.26

  Tosi komia vaippa!

 2. Eve 26 syyskuu, 2008 21.27

  Ai niin! Onkos teillä päin Jätti-Rättiä? Kaverini ostaa sieltä polyestermokkaa 5 e/m (tms), ja toimii. Siellä on pikkuvirheellisiä kankaita, muttei vaippaompeluksissa haittaa.

 3. Minna 26 syyskuu, 2008 21.38

  Ei oo mitään kunnon kangaskauppaa lähimailla, Kehä III:lla on Eurokangas, mutta se on aika kallis. Tikkurilan keskustasta on löydetty aika hyvä ja halpa kangaskauppa, mutta se on aika pieni ja turhan kaukana. Tämä minun ostama oli 6,5 euroo metri.

 4. Minna 27 syyskuu, 2008 9.41

  Niin siis tarkennus: 6,5 euroa PUOLI metriä eli siis 13 euroa metri. No nyt tuli hintaeroa!

 5. Satu-mummo 2 lokakuu, 2008 17.39

  Niinpä niin, käsitöitäkin on innostuttu tekemään! Eipä uskoisi, kun muistaa, millaista tervanjuontia ne olivat kouluaikaan! Vaippa on oikein tyylikäs ja huolella ommeltu. Onnittelut siitä!

 6. Minna 2 lokakuu, 2008 20.52

  Tervanjuontia oli silloin ja on edelleen KUTOMINEN, varsinkin sukkien! Ei pysy puikot mulla käsissä ollenkaan! Mutta ompelun kanssa oon aina ollu enemmän sinut. Yksi hyvä houkutin vaippaompeluun on muuten valmiina ostettujen taskuvaippujen hinta, se keikkuu siinä 15-20 euron välillä. Kankaat on kyllä kalliita nekin, mutta itse tehden vaipan hinta on silti yli puolet halvempi.